Stadium Nasional Bukit Jalil HDR Portrait

June 21, 2012 at 1:05 am


Masih dalam promosi ebook HDR aku, kali ni sebab semalam Selangor menang 5-0 aku up gamabr lama ni…hehe. Gambar ni di edit dengan cara dalam e-book yang aku tengah promosi ni, kalau nak try orang HDR gi sini http://momocsingle.sumasu.com. Kat bawah ni gambar asal sebelum di edit dan rupa dia selepas proses dalam Photomatix. Harap-harap mereka yang dah beli e-book aku ni dapat buat macam aku atau lebih baik lagi dan makin meriah la bidang HDR fotografi ni.

Momoc HDR Single RAW e-Book Tutorial – Human HDR

June 20, 2012 at 12:41 am


Saya sedang buat promosi e-book tutorial baru untuk single raw untuk human HDR, kalau berminat boleh ke http://momocsingle.sumasu.com untuk keterangan lanjut. Harga ni adalah untuk 100 pembeli pertama sahaja. Selepas ini harga ebook ini adalam rm50, jadi jangan lepaskan peluang ini sementara ada..terima kasih..:)

Wat Machimmaram Color and Black and White HDR Photography

June 18, 2012 at 1:47 am


Seperti yang di beritahu pada post sebelum ni, Buddha no 2..duduk pulak…hehe . Nama tempat ni kalau ikut signboard Wat Machimmaram, tak tahu la makna dia aper maybe temple Buddha duduk agaknya. Aku buat 2 version kali ni, satu color dan satu lagi black and white HDR fotografi.

Standing Buddha Tumpat Kelantan in HDR

June 16, 2012 at 10:36 pm


Salam semua, berjumpa lagi di post yang ke 4 ni, ni gambar kat Kelantan lagi..area tumpat. Kalau datang ke Tumpat untuk fotografi, jangan lupa 3 patung Buddha – berdiri, duduk dan baring. Untuk post yang ni aku tunjuk yang berdiri dulu. Ada 2 gambar dari side yang berlainan boleh tengok di bawha dengan gambar asal dan gambar yang diproses dalam photomatix. Setting aku kalau gambar landscape mesti pakai…

Orang HDR Pantai Sri Tujoh

June 11, 2012 at 1:08 pm

Assalamualaikum bertemu kembali untuk post kali ini, semalam landscape hari ni aku nak citer pasal gambar ni. Kalau gambar orang HDR aku tak shoot bracket sebab orang tak boleh nak stay still apatah lagi part rambut macam gambar atas ni yang di shoot tepi pantai. So kalau shoot bracketing akan ada ghosting pada part-part tertentu.

Vertorama HDR Fotografi Sawah di Tumpat Kelantan

June 11, 2012 at 1:03 am

Gambar atas ni aku shoot kat Kelantan area tumpat sebelum sampai Sitting Buddha yang besar tu. Masa saya on the way ke situ nampak matahari sikit punya cun ROL dia so main berenti tepi jalan jer nak shoot gambar ni. Kmera memang dah ready lekat kat tripod dalam keta, dan dalam mode auto bracket (aeb) sentiasa. Gambar ni aku shoot style vertorama orang panggil, satu shoot part atas dan satu shoot part bawah. Bukan la satu gambar, satu set bracket atas dan satu set bracket bawah. Kalau korang nak tengok apa yang aku maksudkan boleh tengok gambar bawah ni, gambar asal dan gambar selepas di process dalam Photomatix.

Apakah HDR Fotografi?

June 9, 2012 at 4:15 pm

Salam Pengenalan Blog Momoc HDR Photography

June 6, 2012 at 3:41 pm

pantai-cahaya-bulan-momoc-strobist-hdr-photography

Assalamualaikum dan salah sejahtera, dengan lafaz bismillah saya merasmikan blog baru Momoc HDR dengan post pertama hari ni. Tujuan saya buat blog ini kerana saya selalu dapat soalan tentang photo HDR yang saya buat di facebook saya http://facebook.com/momochdr. Ada yang Tanya setting camera, ada yang nak tengok gambar asal sebelum edit, ada yang tanya pakai software apa dan macam-macam lagi. Oleh itu blog ini kandungannya akan bercerita tentang photo-photo HDR yang saya shoot dan proses sendiri dan juga hal-hal yang berkaitan dengan fotografi secara umumnya.