Majalah Dunia Kamera Oktober 2012

October 15, 2012 at 11:11 pm

Salam semua, gambar dia atas adalah antara gambar saya yang dimuatkan didalam Majalah Dunia Kamera bulan Oktober 2012, saya compositekan

Momoc HDR Composite

October 7, 2012 at 4:14 pm

Salam semua, maaf dah lama tak update blog ni sebab kerana kesuntukan masa antara family, kerja dan fotografi. Antara perkembangan terikini saya sedang buat research dan eksperiment berkenaan composite HDR atau dari segi bahasanya adalah gabungan dua atau lebih gambar.

Wat Machimmaram Color and Black and White HDR Photography

June 18, 2012 at 1:47 am


Seperti yang di beritahu pada post sebelum ni, Buddha no 2..duduk pulak…hehe . Nama tempat ni kalau ikut signboard Wat Machimmaram, tak tahu la makna dia aper maybe temple Buddha duduk agaknya. Aku buat 2 version kali ni, satu color dan satu lagi black and white HDR fotografi.

Standing Buddha Tumpat Kelantan in HDR

June 16, 2012 at 10:36 pm


Salam semua, berjumpa lagi di post yang ke 4 ni, ni gambar kat Kelantan lagi..area tumpat. Kalau datang ke Tumpat untuk fotografi, jangan lupa 3 patung Buddha – berdiri, duduk dan baring. Untuk post yang ni aku tunjuk yang berdiri dulu. Ada 2 gambar dari side yang berlainan boleh tengok di bawha dengan gambar asal dan gambar yang diproses dalam photomatix. Setting aku kalau gambar landscape mesti pakai…

Vertorama HDR Fotografi Sawah di Tumpat Kelantan

June 11, 2012 at 1:03 am

Gambar atas ni aku shoot kat Kelantan area tumpat sebelum sampai Sitting Buddha yang besar tu. Masa saya on the way ke situ nampak matahari sikit punya cun ROL dia so main berenti tepi jalan jer nak shoot gambar ni. Kmera memang dah ready lekat kat tripod dalam keta, dan dalam mode auto bracket (aeb) sentiasa. Gambar ni aku shoot style vertorama orang panggil, satu shoot part atas dan satu shoot part bawah. Bukan la satu gambar, satu set bracket atas dan satu set bracket bawah. Kalau korang nak tengok apa yang aku maksudkan boleh tengok gambar bawah ni, gambar asal dan gambar selepas di process dalam Photomatix.