Majalah Dunia Kamera Oktober 2012

October 15, 2012 at 11:11 pm

Salam semua, gambar dia atas adalah antara gambar saya yang dimuatkan didalam Majalah Dunia Kamera bulan Oktober 2012, saya compositekan

Momoc HDR Composite

October 7, 2012 at 4:14 pm

Salam semua, maaf dah lama tak update blog ni sebab kerana kesuntukan masa antara family, kerja dan fotografi. Antara perkembangan terikini saya sedang buat research dan eksperiment berkenaan composite HDR atau dari segi bahasanya adalah gabungan dua atau lebih gambar.

HDR Portraiture With Available Light

July 5, 2012 at 1:39 am


Ni gambar first yg keluar hasil dari Canon 10-22m aku dulu…jumpa balik gambar ni..tengah testing kat kedai kamera ni…ni takde pakai speedlight…available light dari lampu kedai tu jer..ni member aku Hafiz..kalau ada speedlight lagi better la..kedai kamera ni dak kl tahu la…:)> Gambar asal dia gelap sebab tak pakai speedlight…ni setting lari sikit..sebab testing jer..pakai program mode jer f 3.5 . Gambar asal ada kat bawah kalau nak tengok…:)

Teluk Batik Beach HDR Portrait

July 2, 2012 at 8:35 pm


Ni gambar wife aku di Teluk Batik, Perak, awal tahun ni gi sana kalau tak silap aku. Gambar lama terjumpa ada gambar yang tak edit lagi rupanya. Gambar ni aku shoot pakai speddlight on camera, tapi time ni aku rasa aku tersilap setting power dia, so cahaya tak sampai sangat pada part muka. Tapi..

Stadium Nasional Bukit Jalil HDR Portrait

June 21, 2012 at 1:05 am


Masih dalam promosi ebook HDR aku, kali ni sebab semalam Selangor menang 5-0 aku up gamabr lama ni…hehe. Gambar ni di edit dengan cara dalam e-book yang aku tengah promosi ni, kalau nak try orang HDR gi sini http://momocsingle.sumasu.com. Kat bawah ni gambar asal sebelum di edit dan rupa dia selepas proses dalam Photomatix. Harap-harap mereka yang dah beli e-book aku ni dapat buat macam aku atau lebih baik lagi dan makin meriah la bidang HDR fotografi ni.

Momoc HDR Single RAW e-Book Tutorial – Human HDR

June 20, 2012 at 12:41 am


Saya sedang buat promosi e-book tutorial baru untuk single raw untuk human HDR, kalau berminat boleh ke http://momocsingle.sumasu.com untuk keterangan lanjut. Harga ni adalah untuk 100 pembeli pertama sahaja. Selepas ini harga ebook ini adalam rm50, jadi jangan lepaskan peluang ini sementara ada..terima kasih..:)

Orang HDR Pantai Sri Tujoh

June 11, 2012 at 1:08 pm

Assalamualaikum bertemu kembali untuk post kali ini, semalam landscape hari ni aku nak citer pasal gambar ni. Kalau gambar orang HDR aku tak shoot bracket sebab orang tak boleh nak stay still apatah lagi part rambut macam gambar atas ni yang di shoot tepi pantai. So kalau shoot bracketing akan ada ghosting pada part-part tertentu.

Apakah HDR Fotografi?

June 9, 2012 at 4:15 pm

Salam Pengenalan Blog Momoc HDR Photography

June 6, 2012 at 3:41 pm

pantai-cahaya-bulan-momoc-strobist-hdr-photography

Assalamualaikum dan salah sejahtera, dengan lafaz bismillah saya merasmikan blog baru Momoc HDR dengan post pertama hari ni. Tujuan saya buat blog ini kerana saya selalu dapat soalan tentang photo HDR yang saya buat di facebook saya http://facebook.com/momochdr. Ada yang Tanya setting camera, ada yang nak tengok gambar asal sebelum edit, ada yang tanya pakai software apa dan macam-macam lagi. Oleh itu blog ini kandungannya akan bercerita tentang photo-photo HDR yang saya shoot dan proses sendiri dan juga hal-hal yang berkaitan dengan fotografi secara umumnya.