Majalah Dunia Kamera Oktober 2012

October 15, 2012 at 11:11 pm

Salam semua, gambar dia atas adalah antara gambar saya yang dimuatkan didalam Majalah Dunia Kamera bulan Oktober 2012, saya compositekan

Momoc HDR Composite

October 7, 2012 at 4:14 pm

Salam semua, maaf dah lama tak update blog ni sebab kerana kesuntukan masa antara family, kerja dan fotografi. Antara perkembangan terikini saya sedang buat research dan eksperiment berkenaan composite HDR atau dari segi bahasanya adalah gabungan dua atau lebih gambar.

HDR Portraiture With Available Light

July 5, 2012 at 1:39 am


Ni gambar first yg keluar hasil dari Canon 10-22m aku dulu…jumpa balik gambar ni..tengah testing kat kedai kamera ni…ni takde pakai speedlight…available light dari lampu kedai tu jer..ni member aku Hafiz..kalau ada speedlight lagi better la..kedai kamera ni dak kl tahu la…:)> Gambar asal dia gelap sebab tak pakai speedlight…ni setting lari sikit..sebab testing jer..pakai program mode jer f 3.5 . Gambar asal ada kat bawah kalau nak tengok…:)

Teluk Batik Beach HDR Portrait

July 2, 2012 at 8:35 pm


Ni gambar wife aku di Teluk Batik, Perak, awal tahun ni gi sana kalau tak silap aku. Gambar lama terjumpa ada gambar yang tak edit lagi rupanya. Gambar ni aku shoot pakai speddlight on camera, tapi time ni aku rasa aku tersilap setting power dia, so cahaya tak sampai sangat pada part muka. Tapi..

Stadium Nasional Bukit Jalil HDR Portrait

June 21, 2012 at 1:05 am


Masih dalam promosi ebook HDR aku, kali ni sebab semalam Selangor menang 5-0 aku up gamabr lama ni…hehe. Gambar ni di edit dengan cara dalam e-book yang aku tengah promosi ni, kalau nak try orang HDR gi sini http://momocsingle.sumasu.com. Kat bawah ni gambar asal sebelum di edit dan rupa dia selepas proses dalam Photomatix. Harap-harap mereka yang dah beli e-book aku ni dapat buat macam aku atau lebih baik lagi dan makin meriah la bidang HDR fotografi ni.

Momoc HDR Single RAW e-Book Tutorial – Human HDR

June 20, 2012 at 12:41 am


Saya sedang buat promosi e-book tutorial baru untuk single raw untuk human HDR, kalau berminat boleh ke http://momocsingle.sumasu.com untuk keterangan lanjut. Harga ni adalah untuk 100 pembeli pertama sahaja. Selepas ini harga ebook ini adalam rm50, jadi jangan lepaskan peluang ini sementara ada..terima kasih..:)

Standing Buddha Tumpat Kelantan in HDR

June 16, 2012 at 10:36 pm


Salam semua, berjumpa lagi di post yang ke 4 ni, ni gambar kat Kelantan lagi..area tumpat. Kalau datang ke Tumpat untuk fotografi, jangan lupa 3 patung Buddha – berdiri, duduk dan baring. Untuk post yang ni aku tunjuk yang berdiri dulu. Ada 2 gambar dari side yang berlainan boleh tengok di bawha dengan gambar asal dan gambar yang diproses dalam photomatix. Setting aku kalau gambar landscape mesti pakai…

Orang HDR Pantai Sri Tujoh

June 11, 2012 at 1:08 pm

Assalamualaikum bertemu kembali untuk post kali ini, semalam landscape hari ni aku nak citer pasal gambar ni. Kalau gambar orang HDR aku tak shoot bracket sebab orang tak boleh nak stay still apatah lagi part rambut macam gambar atas ni yang di shoot tepi pantai. So kalau shoot bracketing akan ada ghosting pada part-part tertentu.

Vertorama HDR Fotografi Sawah di Tumpat Kelantan

June 11, 2012 at 1:03 am

Gambar atas ni aku shoot kat Kelantan area tumpat sebelum sampai Sitting Buddha yang besar tu. Masa saya on the way ke situ nampak matahari sikit punya cun ROL dia so main berenti tepi jalan jer nak shoot gambar ni. Kmera memang dah ready lekat kat tripod dalam keta, dan dalam mode auto bracket (aeb) sentiasa. Gambar ni aku shoot style vertorama orang panggil, satu shoot part atas dan satu shoot part bawah. Bukan la satu gambar, satu set bracket atas dan satu set bracket bawah. Kalau korang nak tengok apa yang aku maksudkan boleh tengok gambar bawah ni, gambar asal dan gambar selepas di process dalam Photomatix.

Apakah HDR Fotografi?

June 9, 2012 at 4:15 pm